Chiaboller med rug og spelt

af Lene Clausen
Chiaboller med rug og spelt

Chiaboller med rug og spelt, det emmer jo af økologi, sundhed og klidmostre. Det er det som sådan ikke, jeg har bare manglet sådan en god hverdagsbolle, som var lidt grov, uden at være rugbrød. Sådan en rigtig allround bolle, som kan bruges søndag morgen, som sandwich i madpakken og til hyggen i sofaen med en god kop te. Det kan denne chiabolle med rug og spelt, så ganske fint.

I dag er det Livas fødselsdag, 13 år bliver hun, så velkommen som teenager. Jeg håber ikke hun tager den nye titel alt for bogstaveligt! Det tror jeg nu ikke, hun er ikke sådan en højtråbende, dørsmækkende pige, men man ved jo aldrig om det så kommer nu.

Dagen er startet med den sædvanlige luksusmorgenmad, med pølser, bacon, pandekager, nybagt brød, juice, kakao osv osv. Desværre er det jo bare en ganske almindelig onsdag, så skolen kalder jo også, så det hele skal gå lidt hurtigt. Selvom vi havde rigtig meget lyst til at sidde og hygge. Men i aften skal vi ud og spise running sushi, det har Liva bestemt.

Det har altid været en tradition herhjemme, at fødselsdagsbarnet frit må bestemme hvilken restaurant vi skal spise på, på fødselsdagen og så selvfølgelig den store luksusmorgenmad. På lørdag kommer familen til brunch, så er hun også blevet fejret rigtig godt. Hvilke traditioner har du omkring fødselsdage i familien?

Chiaboller med rug og spelt

Jeg vil virkelig anbefale, at bruge en røremaskine. Dejen er våd, og ikke nem at håndtere i hænderne. Når jeg laver dej, er det oftest lettest på røremaskinen, jeg har et eller andet med at få fingrene smurt ind i dej, jeg kan simpelthen ikke holde det ud, så brød og boller jeg ikke skal røre ved er helt sikkert bedst for mig.

Du kan tilsætte revet gulerod til dejen, så skal du bare tilsætte ekstra mel. 2 revne almindelige gulerødder, så tilsætter du 50 gr ekstra mel. Om det er hvedemel, rug eller spelt du tilsætter ekstra af, er op til dig.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med bagningen 🙂

Chiaboller med rug og spelt og Sense:

1 HF4

Følg lovelymess.dk på Facebook, Instagram eller Pinterest

 

Chiaboller med rug og spelt

Ingredienser

10 gr gær

4 dl vand

350 gr hvedemel

50 gr rugmel

50 gr speltmel

1 spsk salt

3 spsk chifrø

Sådan gør du

Start med at opløse gæren i dejen. Herefter tilsætter du saltet og rører igen. Nu tilsætter du de øvrige ingredienser, hvedemelet lidt af gangen. Jeg vil råde dig til at bruge en røremaskine, da dejen er meget våd. På røremaskinen skal du køre ca 15 min, indtil gluten i dejen danner tråde og dermed samler dejen. Dejen er stadig forholdsvis blød. Nu skal den hæve natten over, eller 7-8 timer et køligt sted.

Start med at tænde ovnen på 200 gr og tag en bageplade frem og læg bagepapir på. Dejen har nu flotte lufthuller og de fineste tråde. Det giver flotte boller med lufthuller i. Kom lidt speltmel på bordet og vend dejen ud i. Vend den et par gange, den skal ikke æltes. Tag en brødkniv og skær dejklumper af og læg på bagepladen. Hvis du følger Sense, så kan du lige veje dejklumperne af, så de vejer 50 gr pr stk.

Nu skal de i ovnen i ca 20 min. Tag dem ud og lad dem køle lidt af på en rist. Smager dejligt med kold smør eller en god skive ost.

0 Kommentarer
3

Måske dette er noget for dig?

Skriv kommentar

gtag('config', 'UA-118473619-1');