Surdej

af Lene Clausen
Surdej

Surdej, egentlig et misvisende navn. Burde det hedde gladdej? Og så alligevel ikke, det skal jo stå og blive lidt surt. Men jeg bliver nu alligevel glad af surdej. Det gør jeg fordi det lige giver det ekstra til et lækkert brød. Jeg har en drøm om at bage al mit brød selv, det går dog ikke helt endnu, men måske en dag!

Surdej

Jeg frygtede tidligere at lave surdej, var så bange for at det ville stå og rådne og blive voldsomt ulækkert, man er vel lidt skrækslagen ved tanken og muggen mad. Men med surdej, skal du egentlig bare tage det roligt, lave den og lade den passe sig selv, stil den på køkkenbordet, med låget lidt på klem, den skal have luft og rør i den en gang om dagen. Efter 6-7 dage er den klar til brug. Hvordan ved du så, at den er klar til brug? Det ved du ved, at den dufter lidt surt, men på en god måde, sådan lidt ala kærnemælk eller yoghurt. Du kan nu stille den i køleskabet med tætsluttende låg og lade den stå, her holder den sig i ca 14 dage, hvis du intet gør ved den. Bruger du af den, fodrer du den med den mængde du har taget af den, 1/2 vand, 1/2 mel, stiller den igen på køkkenbordet og rører i den en gang om dagen. og sådan bliver du med.

Når du skal bruge din surdej, tager du den ud et par timer før, så den lige kan stå og få stuetemperatur, bakterierne skal lige vækkes til live, kan man sige, så de er klar til at gøre dit brød endnu mere lækkert, end det var blevet uden.

Hvad kan du så bage med surdej? Alt hvor du ellers ville have puttet gær i, en god og levende surdej, erstatter gæren, så det er bare at komme i gang – den tager jo lige nogle dage!

Surdej

Surdej

Surdej, egentlig et misvisende navn. Burde det hedde gladdej? Og så alligevel ikke, det skal jo stå og blive lidt surt. Men… Alle Opskrifter Surdej European Udskriv
Serveringer: ca 1 L Forberedelse:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

2 dl hvedemel
2 dl rugmel
4 dl vand

Sådan gør du

Rør det hele sammen til en ensartet masse. Hæld massen i en helt ren beholder og lad den stå på køkkenbordet med låget lidt på klem. Rør i den en gang om dagen. Efter 6-7 dage er den klar til brug. Den skal dufte lidt surt, men ikke råddent. Stil den i køleskabet, her holder den sig i ca 14 dage, hvis du ikke bruger af den. Bruger du af den, fodrer du den med den mængde du har taget, 1/2 mel, 1/2 vand, lader den igen stå på køkkenbordet 4-5 dage, og rører i den en gang om dagen og så i køleskabet igen. Du kan lave surdej med alle meltyper. Til rugbrød, ville jeg lave en hvor hovedmeltypen er rugmel. Til lyst brød ville jeg lave en med overvejende hvedemel, men i bund og grund, kan du blande meltyperne sammen og derved have en surdej, der gør sig i alle brød.

0 Kommentarer
0

Måske dette er noget for dig?

Skriv kommentar

gtag('config', 'UA-118473619-1');